Stille dorpjes, fraaie stadjes en moderne grootsteden. De wieg van het Engelse christendom

Dag 1

Via de Belgische en Nederlandse autosnelwegen richting Amsterdam. Gelegenheid tot middagmaal. Verder naar IJmuiden voor inscheping op de ferry naar Newcastle. Avondmaal en overnachting aan boord. Een afzonderlijke handbagage voor de overnachting aan boord is aangewezen.

Dag 2

Ontbijtbuffet aan boord. Na aankomst in Newcastle upon Tyne rijden we door naar Alnwick, waar we een bezoek brengen aan Alnwick Castle, het kasteel uit de Harry Potter films. Yves de Vescy, baron van Alnwick, liet in 1096 de eerste delen van het kasteel bouwen. Het kasteel moest de noordelijke grens van Engeland beschermen tegen Schotse invallers. In de loop der eeuwen onderging het kasteel verschillende renovaties en veranderingen. Na Windsor Castle is Alnwick het grootste bewoonde kasteel van Engeland. Al sinds 1309 wonen hier de graven en hertogen van Northumberland. Alnwick Castle figureerde als ‘Hogwarts’, de school van Harry Potter in de films over de beroemde tovenaarsleerling. Het kasteel heeft ook al in talloze andere films en tv-series als locatie gediend, waaronder ‘Robin Hood Prince of Thieves’, ‘Ivanhoe, ‘The Black Adder’ en ‘Elizabeth’. In drie torens van het kasteel loopt een tentoonstelling over archeologie, met Romeinse en Oudegyptische en romaanse voorwerpen. De Abbot’s Tower huisvest het Northumberland Fusiliers Museum. Nadien door naar ons hotel voor wat vrije tijd, avondmaal en overnachting.

Dag 3

Ontbijt. We rijden naar Staindrop, voor een bezoek aan Raby Castle. Het is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende intacte kastelen in Engeland, gebouwd in de 14e eeuw door de machtige Nevill familie. Sinds 1626 is Raby Castle de zetel van Lord en Lady Barnard en de familie Vane. In de namiddag rijden we naar Durham. Deze historische stad in Noord-Engeland is vooral beroemd om de magnifieke kathedraal en de band met Harry Potter. Eerste halte: Durham Cathedral. Dit overdonderende staaltje Norman architectuur vormt al sinds de 11e eeuw het hart van de stad. Samen met Durham Castle en de tussen- liggende gebouwen maakt de kathedraal deel uit van UNESCO’s Werelderfgoed. Terug naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 4

Na het ontbijt rijden we naar het centrum van de stad, dat door de Romeinse keizer Hadrianus werd gesticht. In de middeleeuwen was het een belangrijke vestingstad en is de geboorteplaats van onder andere Sting en Mr. Bean. Hier wandelen we zowel door de geschiedenis als door de moderne tijd. Het meest kenmerkende beeld van Newcastle is zonder twijfel de rivier de Tyne met haar zeven bruggen, oftewel the Quayside. De bruggen zijn allemaal heel verschillend. Van de moderne Millennium Bridge tot de oude Swing Bridge. Na het avondmaal genieten we van een uniek spektakel dat de Engelse geschiedenis vertelt met acteurs & speciale effecten tegen het decor van het imposante Auckland Castle. Dit spektakel in openlucht brengt 2000 jaar Engelse geschiedenis tot leven. Van de Romeinse tot de Tweede Wereldoorlog, we zien het voor onze ogen gebeuren. Nadien maken we nog een korte stop in Gateshead, dat bruist van de moderne cultuur. Het is het eigenste, levendige en dynamische kunst- en cultuurcentrum van het noordoosten dat trots op de zuidelijke oever van de rivier de Tyne staat. Bij aankomst in Gateshead worden we verwelkomd door de prachtige iconische engel van het Noorden met een vleugelspanwijdte van maar liefst 54 meter. Terug naar ons hotel voor overnachting.

Dag 5

Na het ontbijt rijden we richting Holy Island of Lindisfarne Island. Een eiland met een dorp, een kasteel, een abdijruïne en een geschiedenis van vijftienhonderd jaar. Het wordt tweemaal daags van de rest van de wereld afgesneden door de getijden. Vrij middagmaal. In de namiddag gaan we aan boord van de Heatherslaw Light Railway, de meest noordelijke stoomtrein in Engeland. Nadien bezoek aan Lady Waterford Hall, gebouwd in 1860 als de dorpsschool, en nu een museum en galerij. Het dient ook als dorpshuis, en vertelt het fascinerende verhaal van Louisa, Marchioness of Waterford. Dit sombere gebouw herbergt ook een unieke verzameling aquarel muurschilderingen die adembenemend zijn. Terug naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 6

Ontbijt. Het noordoosten van Engeland heeft een rijk verleden en erfgoed om trots op te zijn. Maar waar ze hier echt in uitblinken is die geschiedenis tot leven brengen voor een modern publiek. Dat ontdekken we in het Beamish Outdoor Museum, waar het lijkt alsof de tijd is stil blijven staan in de jaren 1820, 1900 en 1940. Nadien rijden we terug richting Newcastle. Inscheping, avondmaal en overnachting aan boord. Een afzonderlijke handbagage voor de overnachting aan boord is aangewezen.

Dag 7

Engels ontbijt aan boord. Aankomst in IJmuiden. Via de Nederlandse en Belgische autosnelwegen terug naar uw oorspronkelijke opstapplaats.

Hotel

Copthorne Hotel **** in Newcastle

Het hotel biedt uitzicht op de rivier de Tyne, en ligt op ongeveer 1,5 km van het treinstation van Newcastle. Alle ruime slaapkamers zijn goed uitgerust met een satelliet-tv met on-demandfilms, thee- en koffiefaciliteiten en een broekpers. Alle kamers hebben een eigen badkamer en bieden uitzicht op de rivier.

Periode

08/07/2020 – 14/07/2020

 

€ 955

 

Eenpersoonskamer : +€ 150

Boot + Eigen Diederik autocar

 

 

Praktisch

Inbegrepen

  • Rondreis per luxe autocar met bar, toilet, dvd en airco
  • De overtocht IJmuiden-Newcastle h/t in tweepersoonsbinnenhut
  • Verblijf op basis van half pension in een tweepersoonskamer
  • Toegangsgelden voor alle in de programma vermelde excursies
  • Baantaksen, BTW & garantiefonds

Niet inbegrepen

  • Overige toegangsgelden
  • Alle dranken en persoonlijke uitgaven
  • Annulatie- en reisbijstandverzekering

Vreemde munt: £ Engelse Pond

Locatie

Reserveer nu

Keuze van reisbestemming**
Afreisdatum**
Aantal personen**
Voornaam reiziger 1**
Achternaam reiziger 1**
Geboortedatum Reiziger 1**
Voornaam reiziger 2
Achternaam reiziger 2
Geboortedatum reiziger 2**
Straat en huisnummer**
Postcode en gemeente**
E-mailadres**
Telefoonnummer (bij voorkeur gsm)**
** verplicht in te vullen velden
Keuze Kamertype
Wenst u verzekering?
Gewenste opstapplaats: